Tuesday 27 November 2012

KHASIAT TEH HIJAU EKSTRAK DI DALAM ALSD2



Banyak kajian telah dilakukan keatas green tea atau teh hijau dan di dapati banyak khasiat kesihatan yang boleh di manafaatkan. Antara kandungan khasiat teh hijau yang boleh diperolehi dengan minum secara berterusan produk yang mengandungi green tea adalah
  • Membantu mengawal tekanan darah tinggi
  • Membantu dalam sesetengah penyakit barah.
  • Kandungan Catechins Green Tea dilihat memberi kesan perawatan kepada sesetengah barah.
  • Menguatkan sistem imun. Kepekatan Polyphenols dan Flavenoids teh hijau yang tinggi boleh membantu kesihatan sistem imun tubuh.
  • Menurunkan aras kolesterol. Paras antioksidan Green Tea yang tinggi boleh membantu mengurangkan paras kolesterol.
  • Penuh dengan antioksida - dimana boleh menolong mengurangkan lemak2 atau kolestrol dalam badan
  •  Menjaga tekanan darah
  •  Merawat batuk
  •  Menguatkan sistem kekebalan tubuh melawan penyakit
  •  Kaya dengan EGC (Epigallocatechin) dan GC (Gallocatechin) iaitu antioksida yang kuat serta dapat menolong mencegah dan menghancurkan sel2 kanser
  •  Mencegah penyakit Kardiovaskular (penyakit jantung dan penyumbat arteri)
  • Menghilangkan stress dan menolong mengendurkan saraf
  • Boleh mencegah penyakit Demensia dan Amnesia
  • Meredakan gangguan seperti tidak boleh tidur dan gelisah
  • Kulit menjadi cantik, bersinat, rambut sehat, muda, bintik2 dan sebagainya
  • Baik untuk mengubati dan mencegah Osteoporosis (penyakit tulang) dari kereputan dan patah.
MAMPU KURANGKAN BERAT BADAN ?
Teh hijau telah digunakan selama beribu tahun di China dan Negara Asia lain. Penggunaanya termasuk mengurangkan tekanan darah tinggi, menyekat bacteria patogenik yang menyebabkan keracunan makanan dan menghalang tindakkan karsinogen, cahaya ultraungu dan metastasis. Kelebihan daripada segi kesihatan pula adalah berkaitan dengan kandungan flavonoid yang tinggi dari jenis catechin (dikatakan lebih berkuasa daripada vitamin c & e). Teh hijau dikatakan mampu mempercepatkan metabolism dan mempercepatkan kehilangan berat badan, meningkatkan tahap tenaga dan kuasa minda, malah ia juga bertindak sebagai antioksida yang kuat.
Pengambilan teh hijau dikaitkan dengan pengurangan risiko bagi kebanyakkan barah termasuklah barah kulit, barah payudara, barah paru-paru, barah kolon, barah esofagus dan barah hempedu. Polyphenol dalam teh hijau bertindak sebagai antioksida boleh menyekat pertumbuhan sel-sel barah yang wujud.

MAMPU BUNUH BAKTERIA PENYEBAB BAU MULUT?
Polyphenol dalam teh hijau mempunyai kandungan anti bacteria topical dan boleh membantu mencegah penyakit gingivitis dan periodontal dengan cara membunuh bacteria berkumpul dalam mulut yang menyebakan kerosakkan gigi. Kandungan Tannin dalam teh hijau juga dikatakan mampu mencegah plak melekat pada gigi. Tindakan antibakteria ini juga dikatakan berkesan dalam merawat halitosis atau masalh mulut berbau dengan cara membunuh bacteria penyebab bau busuk.

No comments:

Post a Comment